Medlemsmöte lördagen 13:e april kl 10-14 (Malmö Stadsarkiv)

Föredrag, Släktforskarhjälp, DNA-provtagning och inte minst fika!

Denna lördag träffas vi på Malmö Stadsarkiv, lyssnar på föredrag och får höra mera om det kommande arrangementet Släktforskardagarna 2024 (SFD2024).

Program:

10:00 Dörrarna öppnas

10:25 Ordföranden hälsar välkomna

10:30 Föredrag med Eva Bonde – ”Elma Danielsson – Första kvinnan som staty i Malmö”

11:45 Föredrag med Roger Johansson – ”Bomben på Amalthea 1908”

13:00 Föredrag med Petra Nyberg – ”Tips på källor som många missar i Riksarkivet”

Föredragshållare:

Eva Bonde – Historiskans chefredaktör Eva Bonde berättar om Elma Danielsson, journalist och pionjär inom arbetarrörelsen. Det kommer att handla om såväl Danielssons liv och verk som hennes staty som numera står i Rörsjöparken i Malmö.

Foto: Nille Leander

Roger Johansson berättar om Bomben på Amalthea 1908 i Malmö hamn och Anton Nilsson. En händelse med långt eko.

”Natten mellan den 11 och 12 juli år 1908 skakades Malmö av en explosion, som inte bara fick fönsterrutorna i staden att skallra utan också satte ytterligare skräck i staden och framförallt hos borgarna, som redan var uppskrämda på grund av pågående strejker och vad de uppfattade som ett hot om ett socialistiskt maktövertagande. Enligt vissa vittnen hördes explosionen som ”ett starkt, dovt dån ända borta i Lund”. Smällen härrörde från ett bombattentat mot det vid östra kajen i Varvsbassängen i Malmö hamn förtöjda skonertskeppet Amalthea. Fartyget, som tillhörde skeppshandlanden J. Lundberg i Malmö, inhyste 81 strejkbrytare, som tagits dit från England under den pågående hamnarbetarkonflikten åren 1907 och 1908.”

Petra Nyberg, arkivarie vid Riksarkivet i Lund berättar om Riksarkivet och ger tips på källor som kan vara användbara för släktforskare.
Fokus kommer att vara både på digitala resurser och på originalkällor många missar. Tänk på att det endast är ca 5% av Riksarkivets källor som är tillgängliga digitalt.

Det kommer att ges tillfälle att ställa frågor.