Kommande aktiviteter

Under 2020 ställdes samtliga fysiska kurser in på grund av den rådande pandemisituationen och föredrag genomfördes på distans via Zoom. Nu är kursverksamheten igång igen och mötesfrekvensen var under våren 2021 i princip som innan pandemin bröt ut.

Malmö Släktforskarförening har beslutat att fortsätta att hålla föredragen på distans via Zoom med förhoppningen om att vi kommer att kunna återgå till fysiska möten så småningom. Vi avvaktar dock utvecklingen av pandemisituationen för allas vår trygghet.

Välkommen till höstens aktiviteter!

Kommande aktiviteter hösten 2021

Då drar vi igång med höstens aktiviteter. Nedan ser ni de planerade föredragen.

Det kommer att sändas ut en länk från ordförande via mail som skickas ut till samtliga medlemmar i samband med aktiviteterna.

18:e november kl 19 (torsdag) – Torgny Larsson – ”Vart tog hen vägen?”

Att följa personer i kyrkböcker, databaser och register är viktigt av flera orsaker. Dels för att verifiera att det är rätt person/släkting, dels för all information som hittas under vägen.
Föredraget och exemplen handlar om ingångar till de olika arkiven och vad man
då kan hitta.

Torgny Larsson

16:e december kl 19 (torsdag) – Linda Kvist – ”Golden State Killer och andra kalla fall”

I april 2018 hölls en presskonferens i Sacramento i Kalifornien där en åklagare meddelade att man gripit en person som i allmänt tal de senaste åren kallats för The Golden State Killer. Under 70-och 80-talet utförde denne person hundratals inbrott, ett femtiotal våldtäkter och drygt 10 mord. Tillvägagångssättet för att till sist hitta den skyldige var banbrytande. Man laddade upp DNA från brottsplatsen till Gedmatch, en databas där släktforskare laddar upp sina DNA-resultat och kunde utifrån de träffar man fick i databasen ringa in en person som senare visa sig ha dna som matchade dna från några av brottsplatserna. Sedan dess har man i USA med samma metod lyckats med att få fram misstänkta i nästan 100 fall till, de allra flesta kalla fall. DNA Doe Project använder samma metod för att försöka identifiera kroppar där man inte känner identiteten. Här i Sverige har polisen även testat metoden i ett par fall, dels en oidentifierad kropp och dels i Linköpingssfallet. I det här fördraget tittar vi närmare på GoldenStateKiller fallet och några av de andra fallen.

Linda Kvist. Bild från hemsidan www.dnacoachen.com

MSFF följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer och tills vidare planeras alla föredrag som distansföreläsningar med hjälp av Zoom. Kursverksamheten kommer däremot delvis att öppnas upp för fysiska möten.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial