Ordföranden har ordet…

Saxat från senaste numret av AnGripen…


Hej allesammans,
Årets slut närmar sig och den, tycker jag, fantastiska månaden december kommer. Det blir så mycket ljusare med alla julstjärnor och el-ljusstakar. December avlöser dessutom den, tycker jag igen, den tråkiga november. Det är bara mörker och i år har det varit synnerligen blött. Per Myrbergs (han med 34:an) gamla dänga ”Minns i november den ljuva september (på engelska Try to remember)” har jag alltid uppfattat som att november är hemsk och september fantastisk. Nu finns det annat elände att oroa sig över i världen; Det är bara att öppna en dagstidning.

De senaste veckorna har jag fördjupat mig i 10-i-topp. Den började sändas i radion oktober 1961 med Lill Lindfors som första programledare. Bland alla programledare har även två sportjournalister smugit sig in, även om det vara korta perioder; Lars-Gunnar Björklund och Åke Strömmer. De låtar som legat längst på listan (18 veckor) är båda från 1968 och heter ”Simon Says” med 1910 Fruitgum Company och ”Sleepy Joe” med Herman’s Hermits. Längst på förstaplatsen är ”Lookin’ out my back door” med Creedence Clearwater Revival (1970). Beatles har haft flest låtar (35) och Cliff Richard har haft 21 låtar. God tvåa. Den första ettan (14 oktober 1961) är ”I’m gonna knock on your door” med Eddie Hodges.

Det är alltså 62 år sedan 10-i-topp startade. Kvällstoppen, som var en försäljningslista till skillnad från 10-i-topp som röstades fram, startade ungefär samtidigt med 10-i-topp. Svensktoppen började sändas den 13 oktober 1962 och Lasse Lönndahl toppade den första listan med ”Midnattstango”. Lasse dog för ganska exakt ett år sedan 94 år gammal och var då, kanske fortfarande, Sveriges äldste tonåring. I övrigt hade han 37 låtar på Svensktoppen. Ni känner säkert igen dessa låtar.

Vad har detta med släktforskning att göra? Inte minst i denna spalt har det propagerats för att göra mer av släktforskningen än att jaga namn och årtal. Malmö Släktforskarförening driver till och med kurser hur man kan presentera sin släktforskning. Vår förre ordförande, Lennart Magnusson, har ni säkert sett presentera sin släkt på ett trevligt, lärorikt och på det hela taget strålande sätt. Musiken är också en del av våra liv. Det var inte annorlunda för generationerna innan oss. De hade inte listor som presenterades i radio, men det fanns mer eller mindre inofficiella topplistor. Inte heller är detta ett 1900-tals fenomen, skillingtryck från 1800-talet är bara ett exempel. Presentationer av släkten göres för att upplevas av kommande generationer. De kommer säkert att uppskatta musikinslag.

Planeringen för Släktforskardagarna 2024 fortsätter. Det kommer att bli fantastiska dagar. Vi kommer att ha en del nya inslag jämfört med tidigare år. Det skall vara en upplevelse att vara på släktforskardagarna. Vi har redan nu öppnat upp för utställare att boka montrar och beställningarna har börjat komma in. Det stora jobbet just nu är att knyta upp de föreläsare vi vill ha. Det kommer att bli en balans mellan att ha föreläsare med tydlig skånsk profil och andra som har ett innehåll i sina föredrag som är intressant oavsett vilken del av vårt land du är intresserad av. Det skall vara liv och rörelse i utställningsdelen. Oväntade saker skall hända i denna del, också vill jag säga. Det kommer att bli en trevlig middag på lördagskvällen med underhållning, som vi hoppas många kommer att attraheras av.

Skånes Släktforskarförbund kommer att hålla i en monter där släktforskning i Skåne kommer att profileras, liksom alla de föreningar som är medlemmar i Skånes Släktforskarförbund. Dessa föreningar kommer också att bidraga med volontärer. Vi behöver ca 100 sådana. Anmälningar börjar komma in, men vi kan ta emot många fler. Anmäl er gärna!

Med detta vill jag önska er alla God Jul och Gott Nytt År!

Alf Johansson