Ordföranden har ordet…

Hej allesammans,
I mars 2020 fick vi höra om ett virusutbrott som startat i Kina och spritt sig till norra Italien. Ganska snart därefter spred sig detta virus även till våra breddgrader och resten är, som man brukar säga, historia. För egen del kommer jag ihåg att jag tänkte där någon gång i mars 2020, att det blir nog inte så farligt. Det är väl media som överdriver. Ack, vad fel jag hade.

Coronaeländet har påverkat det mesta, i smått som i stort. Malmö Släktforskarförening har så klart blivit påverkade. Vi har inte kunnat anordna ett enda föredrag eller kurs där medlemmarna har kunnat träffas. Å andra sidan är jag väldigt stolt och glad över att vi genomfört samma antal föredrag som före coronaeländet och erbjudit samma antal kurser.

Det uppskattade arbete som våra jourhavande släktforskare gör på Stadsarkivet har inte gått att genomföra och nu väntar vi på att Stadsarkivet skall ha installerat färdigt sina nya datorer innan vi kan dra igång. Här passar det att göra ett upprop.

Vi behöver fler jourhavande släktforskare! Det är en värdefull hjälp till många som, oftast, precis börjat sin släktforskning. Hör av er om ni är intresserade!
Den verksamhet som kanske lidit mest är vår kursverksamhet. Det är inte på långa vägar samma sak att genomföra en kurs via Zoom jämfört med ”Live”. Nästan all interaktion mellan kursledare och kursdeltagare och mellan kursdeltagarna försvinner. Det har varit många färre på våra Zoomkurser jämfört med ”live-kurserna”
innan coronaeländet.

Under hösten 2021 har vi erbjudit både Zoom-kurser och ”livekurser”, men det har varit klent med anmälningarna. Vi har fått ställa in ett antal kurser på grund av för litet antal anmälda. Detta gäller även våra nybörjarkurser. Vad detta beror på är inte lätt att säga.

Medlemsantalet under 2021 har också sjunkit lite grann i början på året, men under andra halvan av 2021 kan vi se en viss medlemstillströmning.

2022 kommer vi att erbjuda ett stort antal kurser, både för nybörjare och de lite mer vana. Som det nu ser ut med coronaeländet så kommer dessa kurser att erbjudas live. Vi tror att det finns en stor efterfrågan på kurser i skiftande ämnen och där vår ambition är att kunna möta denna efterfrågan.

När ni läser detta har vi haft vårt första live-föredrag på länge. Hur många som kom vet jag inte då detta skrives innan föredraget. Vi hoppades att många skulle känna sig sugna på riktigt föredrag och att vi genomförde föredraget på ett, med hänsyn till alla inblandade, försiktigt sätt.

Vi har ganska många medlemmar som nästan aldrig kommer på föredrag eller kurser. Hur kan det vara så? Är det AnGripen man vill åt? Numera kommer den inte som en fysisk produkt utan dyker upp på hemsidan. För- och nackdelar med detta. Vi sparar rätt mycket pengar i form av tryck- och portokostnader. Medlemmarna har nu tillgång till alla tidigare utgivna nummer. Den stora mängden länkar i artiklarna är klickbara.

Åter till frågan hur det kan vara så att många medlemmar sällan kommer på våra evenemang?

Med tanke på att det lackar mot jul så är det så att vi i styrelsen gärna tar emot önskelistor på vad ni medlemmar skulle önska er av Malmö Släktforskarförening.
Ni hittar vår e-mail adress på vår hemsida. För övrigt vill jag slå ett slag för vår hemsida. Här finns mycket matnyttigt och aktuell information. Ta för vana att titta in på hemsidan, åtminstone en gång i veckan.

Årets sista föreläsning är den 16 december kl 18.00 på Stadsarkivet (inte kl 19.00 som tidigare stått hemsidan). Jag hoppas att få träffa riktigt många medlemmar då.

Hälsningar
Alf Johansson