Kursutbud

Kurserna under våren 2022 kommer att hållas fysiskt. Vi avser att vara i Stadsarkivets lokaler, men har vid behov tillgång till en annan lokal centralt i Malmö.    

Vi vill att ni har Vaccinationspass för att gå våra fysiska kurser. Vi kan vara behjälpliga om någon inte vet hur man skaffar ett sådant pass. Vi gör detta för er säkerhet skull.

Vidare krävs att man inte kommer på en kurs om man är förkyld eller har feber.

Vi följer naturligtvis myndigheternas Coronadirektiv och dessa kan givetvis komma att ändras under våren.

Läs även ”Regler för anmälan” under fliken ”Hur anmäler jag mig”. Här står det också hur man betalar kursavgiften.

Vårens kurser är:

  • Grundkurs i Släktforskning
  • Textläsning
  • Emigration till USA, grundkurs
  • Emigration till USA, fördjupningskurs
  • DNA-kaféer, nybörjare och/eller erfarna

Grundkurs i Släktforskning – fysiska träffar (nr 369)

Omfattning: Grunder om släktforskning. Introduktion av olika kyrkböcker.

Här får du i huvudsak lära dig hur man forskar i kyrkböckerna. Samtidigt får du en liten inblick i flera andra släktforskningsteman. Detta för att du skall förstå att släktforskning är mycket mer än kyrkböcker. Man får ta med sin egen dator på kurserna.

Genomgång av ArkivDigital som är det program som företrädesvis kommer att användas.

Genomgång av diverse datorprogram för att söka samt genomgång av de vanligaste programmen för att registrera sin släktforskning.

Kursbok som används är ”Släktforskning på riktigt” vilken ni köper direkt från arkivdigital.se

Genomförande: Fysiska träffar på Malmö Stadsarkiv. Kursen bygger på material och övningar, som studeras och utförs hemma mellan träffarna. På träffarna blir det presentationer, diskussioner och frågor, och dator behöver du inte ta med då.

Kurstider: Den 8, 15, 29 mars och 5, 12 april, kl. 13:30 – 16:15

Lokal: På Malmö Stadsarkiv, max 11 deltagare.

Kursledare: Yvonne Soléus och Sven-Olof Hultén

Pris: 750 kr Vi erbjuder även ett kursabonnemang på 13 veckor hos ArkivDigital för 395 kr och detta abonnemang betalar du då till Malmö Släktforskarförening samtidigt med kursavgiften.  

Anmälan

Grundkurs i Textläsning – fysiska träffar (nr 362)

Omfattning: Kursen vänder sig till dig som släktforskat något minst 1 år.

Kan du inte läsa texterna, så är risken stor att du börjar forska på fel släkter. Vi kommer här att läsa olika texter från kyrkböckerna och från bouppteckningar. Tidsspann 1600 – 1900.

I tur och ordning födelse/dopböcker, vigselböcker, dödböcker och bouppteckningar.

Kursbok som används som referens ”Tolka rätt, av Thorbjörn Wahlström och Thorulf Imselius” vilken kan köpas från av föreningen för 300 kr

Genomförande: Fysiska träffar på Malmö Stadsarkiv. Kursen bygger på material och övningar, som studeras och utförs hemma mellan träffarna. På träffarna blir det genomgång av olika texter, diskussioner och frågor, du får ta med egen dator till grupparbeten.

Kurstider: Den 28 februari, 7, 14, 21 och 28 mars kl. 13:30 – 16:15

Lokal: På Malmö Stadsarkiv, max 11 deltagare

Kursledare: Staffan Ottoson

Pris: 750 kr. Vi erbjuder även ett kursabonnemang på 13 veckor hos ArkivDigital för 395 kr och detta abonnemang betalar du då till Malmö Släktforskarförening samtidigt med kursavgiften. 

Anmälan

Temakurs – Emigration till USA – Grundkurs, Zoom-kurs (nr 367)

Omfattning: Eftersom hela 1,3 miljoner svenskar utvandrade till USA är det en viktig del av släktforskningen för de flesta av oss.

På denna grundkurs går vi med hjälp av ett antal verkliga exempel igenom hur man kan forska om våra emigranter. Vi går igenom de vanligaste källorna, sökmotorerna, metodik mm.

Genomförande: Fysiska träffar på Malmö Stadsarkiv. Kursen bygger på material och övningar som studeras och utförs på och mellan träffarna.

OBS! Denna kurs ändras och hålls som Zoom-kurs på grund av det nya pandemiläget!

Kurstider: Den 1 och 8 februari kl. 18:30 – 21:00

Kursledare: Ulf Carlson

Pris: 200 Kr Priset ändras till 150 kr pga att kursen ges på distans

Anmälan

Temakurs – Emigration till USA – Fördjupningskurs, Zoom-kurs (nr 368)

Omfattning: Eftersom hela 1,3 miljoner svenskar utvandrade till USA är det en viktig del av släktforskningen för de flesta av oss.

Kursen innehåller fördjupningar avseende bl a:

  • Sökmotorer som Ancestry och Family Search
  • Källor av diverse slag
  • Viss utvikning till andra länder som Kanada, Australien m fl. Övningsuppgifter utifrån verkliga exempel.

Genomförande: Fysiska träffar på Malmö Stadsarkiv. Kursen bygger på material och övningar som studeras och utförs på och mellan träffarna.

OBS! Denna kurs ändras och hålls som Zoom-kurs på grund av det nya pandemiläget!

Kurstider: Den 15 och 22 mars kl. 18:30 – 21:00

Kursledare: Ulf Carlson

Pris: 200 Kr Priset ändras till 150 kr pga att kursen ges på distans

Anmälan

DNA-kaféer

DNA-kaféerna i Malmö är nu uppdelade i två olika ”nivåer”, en för nybörjare och en för lite mer erfarna. Vi hoppas att detta gör att fler får ny kunskap i ämnet och att du hittar en nivå som passar just dig.

Topsning: Vid de fysiska DNA-kaférna i maj finns det möjlighet att topsa sig. Vi hjälper till och förklarar vilket test som är bäst för just dig. Det är bara FamilyTreeDNAs tester man kan beställa vid kaféerna. Om man vill beställa från något annat analysföretag måste man köpa dessa tester själv.

Regler för anmälan till DNA-Kaféer: Alla är välkomna, både medlemmar och icke medlemmar, men då antalet platser är begränsat måste du anmäla dig. Du får ett svar om det finns platser kvar eller om det är fullt, först till kvarn…

Nybörjar-kaféer

Dessa tillfällen är till för dig som har haft ditt resultat ett tag och du har suttit hemma och funderat lite. Vi går igenom hur man skall tänka för att hitta släktingar. Vid dessa tillfällen tittar vi på det grundläggande. Hur man ärver sitt DNA, hur träfflistan ser ut och vad man skall tänka på när man ger sig in på detta nya område. Deltagarna pratar och diskuterar och det är deltagarnas frågeställningar som styr vilka ämnen vi tar upp.

Kafétider:

Digitalt via Zoom 15 februari (nr 363), kl. 18.00 – 20.30.

Fysiskt möte den 10 maj (nr 365) kl. 18.00 – 20.30.

Handledare: Niklas Hertzman.

Pris: 80 kr för medlem och 100 kr för icke medlem, per träff.

Anmälan

Erfarna-kaféer

Vid dessa tillfällen är det de som är nyfikna på nya verktyg och analysmetoder som får sitt lystmäte. Vi diskuterar knepiga problem och om det finns önskemål så pratar vi även om Y-DNA och mtDNA.
Dessa tillfällen är till för dig som har tagit dig förbi nybörjarsteget. Du känner till hur man använder träfflistan och biologin bakom. Vi tittar på nya verktyg som kan vara användbara och deltagarna pratar och diskuterar med varandra.

Kafétider:

Digitalt via Zoom 22 februari (nr 364), kl. 18.00 – 20.30.

Fysiskt möte den 17 maj (nr 366), kl. 18.00 – 20.30.

Handledare: Niklas Hertzman.

Pris: 80 kr för medlem och 100 kr för icke medlem, per träff.

Anmälan

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial