Ordföranden har ordet…

Saxat från senaste numret av AnGripen…

Hej allesammans,
När detta skrivs så har våren ankommit till Malmö. Det känns fantastiskt efter, som det känns, den sällsynt långa och regniga vintern.

Vårens ankomst ”firade” jag med att läsa Mellanskånes Släkt- o Hembygdsförenings medlemsblad Mellanskåningen. Denna publikation var väldigt rolig och intressant att läsa.

En artikel om en person vid namn Ernst Laxman von Rahden och hans ”förargeliga leffverne”. Ernst var sambo med Kierstina på 1600-talet och hade också barn med henne. Bara en sån sak. Ernst dog, troligen, år 1703 och Kierstina 1717. De kom också från olika stånd. Deras situation skulle hanteras av svenska myndigheter i ett område som ganska nyligen blivit svenskt.
Spännande historia.

Nästa artikel handlar om Yllefors spinneri i Hörby.
Tredje artikel handlar om ett vykort från tidigt 1900-tal där artikelförfattaren fördjupar sig i mottagaren av vykortet och vem som kan ha skrivit det samt hur det gick för mottagaren och dennes familj.

Mellanskåningen går sen vidare med att beskriva Jöns Engström och slagsmålet i Bessinge 1883.

Alla fyra artiklar är strålande exempel på lokaloch personhistoria. Det kan tilläggas att jag har ingen koppling till Mellanskåne eller personerna i artiklarna, trots det var det kul att läsa dem.

Jag har under denna rubrik tidigare efterlyst artiklar från er medlemmar om era släktingar. Ni sitter på guldgruvor av berättelser är jag övertygad om och som många vill läsa. Många har er har säkert också unika sätt att presentera er släkt. Berätta om ert sätt.

I augusti är det dags för Östersund att vara värd för årets släktforskardagar. Vi kommer att vara på plats och presentera oss och Släktforskardagarna i Malmö 2024.
Planeringen inför 2024 är i full gång. Just nu är det fokus på hur vi utnyttjar ytorna i Baltiska hallen på optimalt sätt.

För den som till äventyrs missat uppropet om hjälp till släktforskardagarna 23-25 augusti 2024, så påminner vi om detta behov. Är ni intresserade av att hjälpa till under dagarna så anmäler er via mail till mig på alf.johansson@avalonab.se.

Med detta önskar jag er alla en fantastisk sommar.

Alf Johansson