Ordföranden har ordet…

Saxat från senaste numret av AnGripen…

Nu tar snart 2022 slut och vi kan blicka in på 2023. Samtidigt är det alltid intressant och klokt att titta lite i backspegeln. Vad har hänt under detta år? Vi kom ut ur corona eländet, vilket gjorde att styrelsen började planera för återgång till föredrag och kurser live, inte längre via Zoom. Samtidigt så har vårt medlemsantal sjunkit svagt under corona eländet. Inte samma tillströmning av nya medlemmar.
Vi har inte kunnat genomföra Arkivens dag och Släktforskningens dag, vilka brukar fungera som medlemsvärvningstillfällen. Vi började lägga ut kurser, både fysiska och via Zoom. Tillströmningen till kurserna minskade. Vi har fått lägga ner kurser på grund av för få deltagare. Intresset för våra föredrag har också minskat, oavsett om det är på Zoom eller live. Det är klart färre besökare än innan corona eländet. Samma sak gäller våra DNA kaféer.
Vi har så klart grubblat över orsakerna till den minskade tillströmningen. Vad kan detta bero på? Finns det någon gemensam nämnare? Under corona eländet så har utbudet av kurser och föredrag, via någon digital plattform, exploderat. Har vi blivit bekvämare? Varför lämna stugvärmen och ge sig iväg till Bergsgatan/Stadsarkivet en mulen afton. Är trakterna kring Stadsarkivet farliga på kvällstid. Är föredragen och kurserna inte tillräckligt intressanta? Jag kan inte säga att vi i styrelsen har funnit något entydigt svar. Ni är hjärtligt välkomna att höra av er om ni har synpunkter i denna fråga.
Glädjande nog så var det mycket god tillströmning till Arkivens dag, som bjöd på mycket trevligt. Mer om detta i detta nummer av AnGripen. Det kom över 500 besökare på Arkivens dag, vilket genererade ett antal nya medlemmar. För övrigt har medlemstillströmningen varit hyfsad under hösten. Vi hoppas att vi får samma tillströmning på Släktforskningens dag den 21 januari.

Som sagt, det gäller att blicka framåt. Jag vill slå ett slag för Släktforskarveckan i Skåne. Den äger rum första veckan i juli sedan ett antal år tillbaka. Dock har även denna drabbats av corona eländet. Men för 2023 finns inga dystra moln på himmeln. Detta är ett arrangemang som äger rum runt om i Skåne med många spännande programpunkter samtidigt som det innebär en möjlighet att åka runt i vårt vackra landskap, ta en picknick och få sig lite andlig spis också. Håll utkik på vår hemsida längre fram i vår så får ni veta mer om det mer exakta programmet.

Släktforskardagarna 2023 kommer att äga rum i Östersund, men 2024 är det åter dags för Malmö. Det skall bli oerhört spännande. Vi håller som bäst på att planera inför detta arrangemang som kommer att äga rum på Baltiska Hallen den 24-25 augusti. Vi hoppas att det kommer att bli ett evenemang för både inbitna släktforskare och för sådana som är nyfikna på att börja släktforska.
Vi kommer att behöva hjälp från många av våra medlemmar för att kunna genomföra evenemanget, vilket vi nämnt i tidigare sammanhang och en hel del har redan anmält sitt intresse. Som ni säkert förstår, är det inte för sent att fortsätta anmäla sig.
Tiden går fort och snart står vi i augusti 2024.

Med dessa ord önskar jag alla en fantastisk jul- och nyårshelg och så ses vi på det nya året.

Alf Johansson