Vårens sista föreläsning

1:e juni kl 19 (onsdag) – Bo Knarrström – Slaget vid Landskrona

Det råder för närvarande lite osäkerhet huruvida föredraget sker via Zoom eller som ett fysiskt möte på Stadsarkivet. Pga att ”webmaster” är bortrest i helgen kan inte denna hemsida uppdateras förrän söndag kväll. Håll er uppdaterade genom att besöka sidan igen på måndag för slutligt besked. Beklagar förvirringen!

Föreläsning via Zoom. ”Insläpp” från kl 18:30

Anslutningslänk skickas ut till alla medlemmar.

Skånska kriget 1676-1679 innehöll ett antal stora sammandrabbningar som sammantaget ledde fram till det danska nederlaget. Det första stora avgörandet sker som bekant utanför Lund, men en annan viktig händelse, strax innan slaget vid Landskrona 1677, var den misslyckade stormningen av Malmö. Detta debacle hade direkta implikationer på danskarnas uppträdande i den efterföljande drabbningen vid Landskrona. 
Historiska källor redogör för alla kända slag – de icke kända fältslagen lämnas åt arkeologin att upptäcka. Såsom slaget vid Örja 1678, en okänd batalj som upptäcktes vid arkeologiska undersökningar 2010. 

Bilden ovan är en målning av Johann Philip Lemke och finns på Nationalmuseum