Höstens aktiviteter

Välkommen till höstens aktiviteter.

Malmö Släktforskarförening har beslutat att alla föreläsningar under hösten 2020 kommer att ske via Zoom. Det kommer att finnas en länk i mailet från ordförande som skickas ut till samtliga medlemmar samt information hur man använder Zoom.

Det som också skiljer sig är att ni själva får fixa kaffe och kaka men vi hoppas givetvis att vi kan ses till våren och fika tillsammans igen.

17:e september kl 19 (torsdag) – Fråga Mentorn

Nu kommer ett nytt tillfälle att fråga vår mentor om kluriga, roliga och svåra frågor. Maila dina frågor i förväg till Niklas eller ta med dem till Zoom-mötet. Mail till niklas.hertzman@msff.se

17:e oktober kl 11 (lördag) – Lennart Palm

Lennart Palm är tillbaka med Gravar del 2. Det är «nya» personer, «nya» gravvalv, kistor och roliga episoder men även lite från Gravar del 1.

Lennart kommer att prata om Margareta Huitfeldt, som skänkte sin stora förmögenhet till en stiftelse i Göteborg och denna stiftelse finns fortfarande kvar. Margareta, som var född i Norge, hade ett kusinbarn som slogs för danskarna mot Sverige. Han är känd från ett stort sjöslag i Köge Bukt och har ett torg uppkallat efter sig i Köpenhamn. Det blir även om en annan sjöman, nämligen kaparen Lars Gathenhielm. Lennart berättar också om Lorentz Kristoffer Stobée, född i Lund, landshövding i Göteborg och man skulle kunna göra en äventyrsfilm om hans flykt från rysk fångenskap hem till Sverige. Fullständigt otroligt vad denne man råkade ut för. Det blir också en hel del om ätten Rosenhane. Lennart kommer även att visa en del bilder på gravar.

21:e november kl 11 (lördag) – Set Mattsson

Set Mattsson har en bakgrund som sjuksköterska och journalist. 2012 debuterade han som författare med den historiska deckaren ”Ondskans pris”. Sedan dess har det blivit ytterligare fyra romaner som utspelar sig i 40- och 50-talets Malmö med kriminalpolis Douglas Palm i huvudrollen. Den senaste heter ”Ett hemligt liv” och kom ut 2018. Han har också skrivit en thriller om de danska judarnas flykt till Sverige 1943, ”Så länge min bror andas”, som publicerades 2016. I sitt fördrag berättar han om de verkliga händelser som ligger till grund för romanerna och varför han tycker att det är viktigt att skriva historiska romaner samt vilken research som ligger bakom dem.

15: december kl 19 (tisdag) – Anette Sarnäs

Anette Sarnäs berättarom boken ”Rapporterad saknad – om de allierade flygarna i Malmö 1944-45”. Anette kommer även att berätta om hur hon gjorde sin forskning.