AKTIVITETER VÅREN 2019

Välkommen till vårens aktiviter! Vi håller till på Malmö Stadsarkiv med ingång från Friisgatan 19 C. Föredragen börjar klockan 19.00 och slutar omkring klockan 21.00.

Kom gärna från klockan 18.30, då det serveras kaffe och kakor till en kostnad av 40 kronor. Passa på att prata med likasinnade släktforskare, läs utbytestidningar från andra släktforskarföreningar eller kolla upp vårt referensbibliotek.

Du som inte är medlem är också välkommen men får då betala 20 kronor.

  

Januari 2019

Torsdag 24 januari

Det förbjudna
Niklas Hertzman

Februari 2019

Torsdag 14 februari

Gravar
Lennart Palm föreläser om sin hobby. Han kryper runt i kyrkor, vanligtvis under golven, och letar efter och dokumenterar/inventerar gravvalv med stora vackra begravningskistor från främst vår svenska stormaktstid. Jag berättar också om vad personerna som vilar i dessa kistor gjorde när de levde, många väldigt roliga och spännande episoder. Lennart jobbar som musiker och hörs väldigt ofta i radions “Melodikryss” på lördagar.

Torsdag 28 februari

Sorgeliga saker hände - Sixten Sparre och Elvira Madigan
Kathinka Lindhe är uppvuxen i Malmö på 50- och 60-talen, och barnbarnsbarn till Sixten Sparre. I år för 130 år sedan skakades Norden av den händelse som besjöngs i skillingtrycket ”Sorgeliga saker hända, än i våra dar minsann”. Sixten Sparres och Elvira Madigans flykt till Danmark och deras gemensamma död blev en myt med romantiska förtecken. I boken ”Sorgeliga saker hände - Elvira Madigan, Sixten och mig” (2018) ger Kathinka en ny version, baserad på släktforskning. I sitt föredrag hos oss berättar hon och visar bilder om vad som egentligen hände, sett ur den bedragna hustruns synvinkel. Det blir en kväll om 1880-tal, kvinnohistoria och svek.

Mars 2019

Torsdag 14 mars

ÅRSMÖTE

April 2019

Torsdag 4 april

Arbetarrörelsens Malmö.
Professor Rolf Johansson, Malmö universitet, Lunds universitet. Var hölls det första socialistiska föredraget i Malmö? Vad vet du om Axel Danielsson? När tog förstamajfirandet plats i gaturummet för försa gången? Hur kom Folkets park till? Det och mycket annat får du veta om arbetarrörelsen i Malmö.

Maj 2019

Torsdag 9 maj 2019

Den underbara talmaskinen - INSTÄLLT
Erik Ask-Uppmark berättar.
Vad hände egentligen med musiken - och hela samhället - när det blev möjligt att spela in och spara musik, tal och ljud? I hundratals, för att inte säga tusentals, år hade man drömt om denna möjlighet men först 1877 blev det verklighet när Thomas Edison uppfann fonografen. Knappast någon anade då vilka enorma följder detta skulle få för samhället och hela vår attityd till musik. Efter en långsam start började så den “ultramodärna populärmusiken” att sprida sig som en löpeld i början på 1900-talet. Framför allt gällde detta en ny och ofta fruktad musikstil som kom från USA och gick under det märkliga namnet ”jass”, “jasz” eller “jazz” (man var inte ens säker på hur det skulle stavas)... och inget skulle någonsin igen bli som förr! I detta föredrag med musikhistorikern och populärmusikkännaren Erik Ask-Upmark tas ni med på en hisnande resa späckat med intressanta och roande fakta och iakttagelser om såväl dåtidens som dagens samhälle - som inte alltid är så modernt som vi vill tro! Ett rikt bild- och videomaterial med musikexempel framförda på både trattgrammofoner och fonografer kompletterar upplevelsen.